Kratkotrajno delo ožjih družinskih članov

Kratkotrajno delo ožjih družinskih članov

Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno v 17. členu določa kratkotrajno delo kot izjemo, ki se ne šteje kot zaposlovanje na črno.

Za kratkotrajno delo se šteje brezplačno opravljanje dela v mikro družbi ali zavodu z najmanj enim in največ desetimi zaposlenimi ali pri samozaposleni osebi z največ desetimi zaposlenimi, kadar ga opravljajo:

  • zakonec ali zunajzakonski partner lastnika ali solastnika mikro družbe ali zavoda ali samozaposlene osebe,
  • zakonec ali zunajzakonski partner enega od staršev lastnika ali solastnika mikro družbe ali zavoda ali samozaposlene osebe,
  • oseba, s katero je lastnik ali solastnik mikro družbe ali zavoda ali samozaposlene osebe v sorodu v ravni vrsti do prvega kolena,
  • starši in otroci zakonca ali zunajzakonskega partnerja lastnika ali solastnika mikro družbe ali zavoda ali samozaposlene osebe.

 

Ob pričetku dela je potrebna prijava družinskega člana v zavarovanje, za primer poškodbe pri delu ZZZS, na obrazcu M12. Prispevek trenutno znaša  4,62 eur in se plačuje mesečno.

Kratkotrajno delo je brezplačno delo in za tovrstno delo ne sme biti izvedeno plačilo. Zakonsko je predpisana omejitev in sicer 40 ur/mesec. Delodajalec mora za opravljeno kratkotrajno delo voditi evidenco, ki vsebuje:

  • osebne podatke osebe, ki opravlja kratkotrajno delo,
  • uro začetka in konca opravljanja dela, ki jo mora potrditi oseba, ki delo opravlja,
  • skupno število ur opravljenega kratkotrajnega dela na mesečni ravni.

Delodajalec lahko izvajalcu kratkotrajnega dela povrne tudi stroške prevoza na delo in iz njega, stroške prehrane med delom ter stroške na službenih potovanjih.

V skladu z zakonom, se mora evidenco hraniti še dve leti, po prenehanju opravljanja kratkotrajnega dela.

kako vam lahko pomagamo?

Kontaktirajte nas in skupaj bomo vaše podjetje dvignili na višjo raven!

Z nadaljevanjem uporabe spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Nastavitve piškotkov na tej spletni strani so nastavljeni na "dovoli piškotke" za zagotovitev najboljše uporabniške izkušnje . Če boste še naprej uporabljali to spletno stran, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov ali pa kliknite "Sprejmi", potem te piškotke sprejemate.

Zapri