Obdavčitev daril

Obdavčitev daril

Ker se bliža čas novoletnih praznovanj  smo pripravili kratek pregled nad obdarovanjem s strani podjetja.

Splošno pravilo je, da se DDV, ki ga podjetje plača ob nakupu daril (blaga ali storitev) ne priznava kot odbitni DDV. Ob tem ni pomembno komu je darilo namenjeno ali gre za darila poslovnim partnerjem kot reprezentanca, za darila zaposlenim in njihovim družinskim članom ali za darila kupcem v reklamne namene ali drugim osebam.

ZDDV-1 določa, da se od daril manjših vrednosti ne plačuje DDV (oz. je vstopni DDV odbitni), če so kumulativno izpolnjeni vsi navedeni pogoji:

  • ni proti dobave blaga ali storitev s strani prejemnika darila,
  • vrednost darila ne preseže 20 evrov,
  • darilo se daje v okviru opravljanja dejavnosti davčnega zavezanca,
  • darilo se daje občasno in ne istim osebam

 

Darila poslovnim partnerjem so davčno priznani odhodek v višini  50 %, darila drugim osebam (ki niso kupci podjetja) pa so v celoti davčno nepriznani odhodek. Darila, ki jih podjetje podari vsem svojim zaposlenim in njihovim otrokom prav tako niso davčno priznani odhodek. Ob tem je potrebno poudariti, da je le- to davčno priznano, če otrok ni starejši od 15 let in da mora biti darilo dano v mesecu decembru.

Denarna vrednost darila se obravnava kot neto prejemek, kar pomeni, da se obračuna akontacija dohodnine na način, da se obruti vrednost darila, na ta obruteni znesek pa se nato obračuna akontacija dohodnine. Podjetje je dolžno o obračunani in plačani akontaciji dohodnine obvestiti tudi prejemnika darila, za potrebe obračuna akontacije dohodnine pa mora od njega pridobiti tudi vse osebne podatke, vključno z njegovo davčno številko. Darilo ni obdavčeno z dohodnino, če njegova vrednost ne presega z zakonom določene vrednosti to je 42 eur, oziroma, če skupna vrednost vseh daril, prejetih v davčnem letu od istega darovalca, ne presega 84 evrov.

kako vam lahko pomagamo?

Kontaktirajte nas in skupaj bomo vaše podjetje dvignili na višjo raven!

Z nadaljevanjem uporabe spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Nastavitve piškotkov na tej spletni strani so nastavljeni na "dovoli piškotke" za zagotovitev najboljše uporabniške izkušnje . Če boste še naprej uporabljali to spletno stran, ne da bi spremenili nastavitve piškotkov ali pa kliknite "Sprejmi", potem te piškotke sprejemate.

Zapri